ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ
Μαρθα Στ. Καπλάνογλου Τεχνολόγος – Γεωπόνος
Το μανταρίνι είναι ο καρπός της μανταρινιάς με την επιστημ.ονομασία Citrus reticulata ή Κιτρέα η δικτυωτή .Το δέντρο είναι αειθαλές, ευαίσθητο και εύκολα καταστρέφεται από το κρύο. Τα μανταρίνια καλλιεργούνται σε πολλές χώρες, και βέβαια στην Ελλάδα.
Αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες και προστατευμένες από τους δυνατούς ανέμους και τον παγετό θέσεις . Ευδοκιμεί σε εδάφη ουδέτερα έως αλκαλικά, γόνιμα, μέτριας σύστασης, με καλή αποστράγγιση. Χρειάζεται τακτικά ποτίσματα και συστηματικές λιπάνσεις.
Τα μανταρίνια που προτιμούνται στην Ελλάδα είναι οι κλιμεντίνες και τα satsuma που έχουν προέλευση από την Ιαπωνία, τελευταία ζήτηση έχει και η ποικιλία tangor που είναι υβρίδιο μανταρινιάς και πορτοκαλιάς .
Οι μανταρινιές καλύπτουν έκταση περίπου 60.000 στρεμμάτων. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Αργολίδα και ακολουθούν Άρτα, Λακωνία, Χανιά, Κορινθία, Θεσπρωτία, Αιτωλοακαρνανία, Μεσσηνία κ.λπ.
Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, μερικές ενδιαφέρουσες ποικιλίες με τα χαρακτηριστικά τους.
https://www.youtube.com/watch?v=ZSrlVDVWMMo
Κατηγορία: Εσπεριδοειδή
Πορτοκαλιά
Πορτοκαλιά (επιστ. Κιτρέα η σινική, Citrus × sinensis)
Ενδιαφέρουσες ποικιλίες (VIDEO )
Μάρθα Στ. Καπλάνογλου Γεωπόνος -Τεχνολόγος
Η πορτοκαλιά είναι ένα από τα σημαντικότερα εσπεριδοειδή.
Το δέντρο ευδοκιμεί σε μεγάλη ποικιλία εδαφών, όμως δεν αντέχει σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Για τον λόγο αυτό καλλιεργείται σε τροπικές, υποτροπικές και εύκρατες περιοχές με ήπιο χειμώνα.
Υπάρχουν 160 περίπου ποικιλίες πορτοκαλιάς.
Οι πιο σημαντικές που καλλιεργούνται στην Ελλάδα είναι: Της Αρτας ,η Βαλέντσια, τα Μέρλιν, τα Σαγκουίνια,της Χίου ,τα Σουλτανί του Φόδελε , χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και άλλες που κυκλοφορούν δεν έχουν την ξεχωριστή δική τους αξία .
Με εμπορικά χαρακτηριστικά μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε σε τέσσερες βασικές κατηγορίες.
1 Τα γλυκόχημα πορτοκάλια η σεκέρια.
Είναι πολύ γλυκές ποικιλίες που δεν έχουν μεγάλη εμπορική άξια,έχουν συνήθως ελάχιστα οξέα και ωριμάζουν νωρίς το φθινόπωρο
2. Μέρλιν η ομφαλοφόρες ποικιλίες.
Το χαρακτηριστικό γνώρισμα τους είναι ότι στην αντίθετη άκρη από το κοτσάνι έχουν μια εσοχή σαν ομφαλό.
Έχουν ποιοτικά πορτοκάλια με γλυκιά γεύση και μεγάλου μεγέθους,οι καρποί διατηρούνται αρκετό διάστημα επάνω στα δένδρα, είναι πολύ παραγωγικά και ωριμάζουν οι διάφορες ποικιλίες από τις αρχές του Νοέμβρη έως τον Μάρτιο
3.Αιματόσαρκες ποικιλίες η σαγκουίνια
Οφείλουν το όνομα τους ,στο κόκκινο χρώμα της σάρκας, δίνουν μικρού-μεσαίου μεγέθους καρπούς με λίγα σπόρια , γευστικούς και αρκετά χυμώδης
Ωριμάζουν από τον Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο
4. Κοινά πορτοκάλια
Σε αυτή την κατηγορία θα μπορούσαμε να βάλουμε όλες εκείνες τις ποικιλίες που δεν έχουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά
Στο video που ακολουθεί δίνουμε το όνομα , την εικόνα και τα χαρακτηριστικά κάποιων βασικών ποικιλιών που έχουν Ελληνικό ενδιαφέρον όπως :
Μέγεθος και σχήμα καρπού, πάχος φλοιού,την γεύση της σάρκας την ύπαρξη σπερμάτων η όχι,την εποχή ωρίμανσης της ποικιλίας και ότι άλλο πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να σας φανεί χρήσιμο.
Εσπεριδοειδή
Όλα τα εσπεριδοειδή είναι ευαίσθητα στο κρύο και τον αέρα, που καταστρέφουν λουλούδια, βλαστούς και καρπούς.Οι καρποί περίεχουν τις βιταμίνες Α,Β και C σε μεγάλες ποσότητες.Το καλύτερο έδαφος είναι το βαθύ ελαφρό και δροσερό ασβεστοαργιλώδες, που δεν κρατά πολύ υγρασία.
Γκρέιπ φρουτ(Citrus Max.Paradisi)
Δένδρο εύρωστο, παραγωγικό.Καρπός άσπερμος, κίτρινος, πικρός, με κόκκινη σάρκα .
Κουμ κουάτ(Fortunella Margarita)
Πολύ διακοσμητική ποικιλία με μικρούς ωοειδείς καρπούς χρώματος πορτοκαλί, που παραμένουν πολύ χρόνο στο φυτό.Δίνει το γνωστό ηδύποτο λικέρ και το γλύκο.
Πολύ εύρωστο φυτό, με λίγα αγκάθια, πολύ παραγωγικό και με γρήγορη ανάπτυξη των καρπών.
Μανταρινιά(Citrus Deliciosa,Nobilis)
Δένδρο άριστης ανάπτυξης και ευρωστίας, πολύ παραγωγικό και με αρωματικό καρπό.
Όχι πολύ εύρωστο δένδρο, με συμπαγή εμφάνιση.Ο καρπός του είναι άσπρερμος, στρόγγυλος μέτριου μεγέθους, με βάρος 150-200γρ.Ωριμάζει το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη.