ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΜΗΛΩΝ
Μάρθα Σ. Καπλάνογλου- Τεχνολόγος γεωπόνος
Κοινό όνομα: Μηλιά
Τάξη: Rosales
Οικ: Rosaceae
Γένος:Prunus
Είδος: Prunus domestica
Ποικιλία:Starkrimson
Κόκκινο μήλο, με πρόγονο την ποικιλία Red Delicious. Διαθέτει τραγανή, γεμάτη σάρκα, πολύ γλυκιά και αρκετά ζουμερή. Προέρχεται από τις Η.Π.Α., όπου πρωτοπαρουσιάστηκε το 1870. Η περίοδος άνθησής του είναι μετά της 15 Απριλίου. Είναι ιδιαίτερα παραγωγικό μήλο και προτιμάται από τους παραγωγούς, λόγω της υψηλής απόδοσής του. Ιδανική ποικιλία για χυμούς και πουρέ μήλου και μπορεί να διατηρηθεί, κομμένο σε φέτες στην κατάψυξη.
Χαρακτηριστικά:
Χρώμα άνθους |
Λευκό |
Εποχή άνθησης |
Μετά τις 15 Απριλίου |
Χρώμα καρπού |
Κόκκινο |
Μέγεθος καρπού |
Μέτριο- Μεγάλο |
Γονιμοποίηση |
Χρειάζεται |
Συγκομιδή |
Τέλος Σεπτεμβρίου |
Ήλιος/Σκίαση |
Πλήρης ηλιοφάνεια |
Έδαφος |
Γόνιμο, βαθύ. Όχι σε ασβεστούχα εδάφη |
Υγρασία εδάφους |
Καλή αποστράγγιση |
pH εδάφους |
6-7 |
Γεύση |
Γλυκιά |
Σύσταση |
Σφιχτή |
Χρόνια για συγκομιδή |
4-8 |
Κλίμα |
Αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες και τους παγετούς. Ευπάθεια στα υδροσταγονίδια της θάλασσας |
Κοινό όνομα: Μηλιά
Τάξη: Rosales
Οικ: Rosaceae
Γένος:Prunus
Είδος: Prunus domestica
Ποικιλία:Fuji
Κόκκινο-κίτρινο μήλο, διασταύρωση των ποικιλιών Red delicious και Rall’s Janet. Προέρχεται από την Ιαπωνία, όπου δημιουργήθηκε το 1962.Τρώγεται, συνήθως, φρέσκο, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στη ζαχαροπλαστική, όσο και στη μαγειρική. Έχει λευκή σάρκα και δυνατή, χυμώδη και τραγανή γεύση. Είναι χαμηλό σε οξύτητα, ενώ η γεύση του μπορεί να είναι ελαφρά γλυκόξινη. Αποτελεί ένα από τα μήλα με τη μεγαλύτερη ζήτηση, στην ελληνική αγορά και μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στα ψυγεία.
Χρώμα άνθους |
Λευκό |
Εποχή άνθησης |
Μέτα τις 15 Απριλίου |
Χρώμα καρπού |
Ανοιχτό κόκκινο, με κίτρινο, με κόκκινες, κάθετες ρίγες |
Μέγεθος καρπού |
Μέτριο- Μεγάλο |
Γονιμοποίηση |
Χρειάζεται |
Συγκομιδή |
Τέλος Οκτωβρίου- αρχές Νοεμβρίου |
Ήλιος/Σκίαση |
Πλήρης ηλιοφάνεια |
Έδαφος |
Γόνιμο, βαθύ. Όχι σε ασβεστούχα εδάφη |
Υγρασία εδάφους |
Καλή αποστράγγιση |
pH εδάφους |
6-7 |
Γεύση |
Γλυκιά,γλυκόξινη |
Σύσταση |
Σφιχτή, τραγανή, χυμώδης |
Χρόνια για συγκομιδή |
2-5 |
Κλίμα |
Αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες και τους παγετούς. Ευπάθεια στα υδροσταγονίδια της θάλασσας |