Νέες παραλαβές σε αντικουνουπικά κεριά.Κεριά με έλαιο σιτρονέλλας, ελληνικής παραγωγής και εισαγόμενα.
Συντάκτης: martha
Καλοκαίρι σημαίνει, δυστυχώς, και κουνούπια! Υπάρχουν, βέβαια, φυτά, τα οποία τα απωθούν,καθώς και υποπροϊόντα αυτών, που μπορούν να μας βοηθήσουν να περνάμε πιο ξέγνοιαστες καλοκαιρινές νύχτες. Στο φυτώριο μας,μπορείτε να βρείτε και κεριά σιτρονέλλας, αλλά και πολλά από τα φυτά, τα οποία υπάρχουν στο βίντεο που ακολουθεί https://www.youtube.com/watch?v=j1dQM8pboyo
ΓΛΑΣΤΡΕΣ
Εκπτώσεις και προσφορές, από -20 έως 70%, σε γλάστρες πλαστικές, ρητίνης, πήλινες και κρητικές!
ΕΛΙΧΡΥΣΟΣ 2
ΕΛΙΧΡΥΣΟΣ -ΑΘΑΝΑΤΟΣ -ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ -ΜΑΗΣ- ΔΑΚΡΥΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ (2ον )
ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ – ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΦΡΟΝΤΙΔΕΣ – ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ (VIDEO )
Μάρθα Στ. Καπλάνογλου Γεωπόνος -Τεχνολόγος
Ο ελίχρυσος είναι ένα εύκολο φυτό για καλλιέργεια τόσο στο χωράφι για παραγωγή αιθέριου ελαίου,όσο και σε γλάστρες η παρτέρια για διακοσμητικούς σκοπούς,ή προσωπική φαρμακευτική χρήση.
Σπέρνεται απευθείας στον αγρό αν και προτιμάται η μέθοδος της μεταφύτευσης, μόλις περάσουν και οι τελευταίες παγωνιές και η θερμοκρασία είναι πάνω από 22 – 25οC ( Μάρτιο – Απρίλιο).
Αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες και στις ξερές περιόδους και επιβιώνει στις ελαφριές παγωνιές και έχει μέτριες ανάγκες σε νερό.
Σε ξηρές περιόδους απαιτείται άρδευση 1-2 φορές την εβδομάδα. Είναι αρκετά ανθεκτικά στα έντομα και τις ασθένειες.
Προτιμά ηλιόλουστα μέρη μέχρι λίγη σκιά.
Προσαρμόζεται ικανοποιητικά σε φτωχά εδάφη με ph 6.6 – 7.5 Συγκομίζεται όταν τα άνθη είναι ανοιχτά κατά 2/3.
ΑΣΠΕΡΜΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ
ΑΣΠΕΡΜΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ
Μάρθα Στ. Καπλάνογλου Τεχνολογος – Γεωπόνος
Στη σημερινή ανάρτηση θα παρουσιάζουμε τις ποικιλίες των σταφυλιών που δεν έχουν σπέρματα .
Άν εξαιρέσουμε τη Σουλτανίνα, η ζήτηση των σταφυλιών αυτού του τύπου, δεν έχει πολλά χρόνια, που μπήκε στο τραπέζι μας.
Η απυρηνία είναι ένα φυσικό φαινόμενο, στο οποία τα σταφύλια παράγουν σπόρους, με μικρότερα μεγέθη, σε σύγκριση, με εκείνα που παράγουν σπόρους.
Η βοτανική τα διαχωρίζει σε 2 τύπους:
ΣΤΕΝΟΣΠΕΡΜΟΚΑΡΠΙΑ
α) τη Στενοσπερμοκαρπία, κατά την οποία οι σπόροι ορίζονται ως υποτυπώδεις, όπως η Σουλτανίνα.
Στα σταφύλια αυτά φαινομενικά λείπουν οι ενοχλητικοί σπόροι στην ράγα, κάτι που έχουμε δει και σε κάποια καρπούζια, που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα, κυρίως, σε μικρά παιδιά.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα άσπερμα σταφύλια είναι μια μαγική εικόνα, γιατί στην πραγματικότητα υπάρχουν οι σπόροι, αλλά δεν φαίνονται.
Περιέχουν σπόρους σε κάποιο σημείο,αλλά ένα γενετικό σφάλμα εμποδίζει τους σπόρους να σχηματίσουν την σκληρή, εξωτερική επιδερμίδα τους, όπως κάνουν οι κανονικοί σπόροι. Είναι υποανάπτυκτοι σπόροι ή μικροσκοπικοί και είναι ελάχιστα ορατοί στο φρούτο. Τα σταφύλια αυτά είναι πλούσια σε γευστικό χυμό. και
ΠΑΡΘΕΝΟΚΑΡΠΙΑ
β) η Παρθενοκαρπία, κατά την οποία οι σπόροι απουσιάζουν εντελώς, όπως αποτελεί η περίπτωση της Κορινθιακής σταφίδας.
Επειδή, πολλοί νομίζουν ότι πρόκειται για γενετικώς τροποποιημένα προϊόντα (μεταλλαγμένα), πρέπει να επισημάνουμε, ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Εμφανίσθηκαν κάποια στιγμή, μετά από φυσική μετάλλαξη ,έγινε επιλογή και πολλαπλασιασμός μοσχευμάτων του φυτού, καθώς οι σπόροι, σε πολλές περιπτώσεις, ήταν άγονοι
Πολλές φορές ο πολλαπλασιασμός, με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να δώσει αδύναμα και ευαίσθητα φυτά σε ασθένειες ,και αντίξοες εδαφοκλιματικές συνθήκες.
Ο πολλαπλασιασμός, που καθιερώθηκε είναι τα έρριζα εμβολιασμένα μοσχεύματα με ισχυρό υποκείμενο και ανάλογα με το πρόβλημα, που παρουσιάζεται σε κάθε περιοχή.
Στην Ελλάδα οι ποικιλίες που κυκλοφορούν είναι:
ΛΕΥΚΕΣ Σουλτανίνα ,Σούπλιμα ,Σουπέριορ ,Πράιμ ,Τόμσον,Σεντένιαλ,
ΕΓΧΡΩΜΕΣ Ότομν Ρουαγιάλ ,Φλέιμ ,Ραλλί ,Αττική ,Κρίμσον ,Μπλακ μάτζικ.
Παρεμπιπτόντως, πρέπει να αναφέρουμε ότι οι σπόροι των σταφυλιών είναι χρήσιμοι, ως παραπροϊόν, κυρίως στην παραγωγή κρασιού,γιατί μεταξύ άλλων χρησιμοποιούνται, μετά από έκθλιψη για την παραγωγή ελαίου, που είναι πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία και είναι απαραίτητα για την αναγέννηση των κυττάρων.
Ιδιαίτερα είναι αποτελεσματικοί για ώριμο, ερεθισμένο και προβληματικό, ακάθαρτο δέρμα με τάση για ακμή.
Μπορεί ο καθένας να φυτέψει στον κήπο του τέτοια σταφύλια και να τα διαμορφώσει σε παλμέττα ή κρεβατίνα.
Η τιμή των κλιμάτων δεν παρουσιάζει διαφορά από αυτή των συμβατικών σταφυλιών, εξασφαλίζοντας νόστιμα σταφύλια, τα οποία ωριμάζουν ανάλογα με την ποικιλία, από τις αρχές Ιουλίου έως τον Οκτώβριο.
Δείτε το βίντεο, που ακολουθεί: https://www.youtube.com/watch?v=RqNK8tgklqQ
Πριονάκια Σέγας 3 τεμ. Black & Decker Γνήσια Για: 1) Πλαστικό/Κόντρα πλακέ 2)Ευγενή μετάλλα 3) Λεπτό ξύλο 4)Σκληρό μετάλλο 5) Λεπίδα μαχαιριού 6) Πριόνι κύλισης 7) Γενικής χρήσης Λιγότερα
ΠΙΠΕΡΙΑ
Η πιπεριά( επιστ. Ονομασία: Capsicum annuum L.)
Μάρθα Στ.Καπλάνογλου Γεωπόνος -Τεχνολόγος
Η πιπεριά( επιστ. Ονομασία: Capsicum annuum L.) ανήκει στην οικογένεια Solanaceae, μαζί με την τομάτα, την μελιτζάνα και την πιπεριά, με καταγωγή από τις περιοχές της τροπικής Αμερικής, όπως είναι το Μεξικό.
Κατέχει μια σημαντική θέση στην παγκόσμια παραγωγή λαχανικών.
Στην Ελλάδα, η καλλιέργεια της, για νωπή κατανάλωση, τόσο στην ύπαιθρο, όσο και υπό κάλυψη έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία, δίνοντας υψηλές αποδόσεις.
Αν και πολυετές φυτό, καλλιεργείται ως ετήσιο, λόγω της ευαισθησίας του, στο ψύχος.
Είναι ποώδες φυτό,μικρού ύψους, με μερικώς ξυλοποιημένους βλαστούς.
Το φυτό αναπτύσσεται , με συνεχείς διακλαδώσεις, παίρνοντας μια θαμνώδη εμφάνιση.
Τα φύλλα του είναι απλά, ελλειπτικά, οξύληκτα, κατ’ εναλλαγή.
Έχει λευκά ή ανοιχτοπράσινα άνθη, τα οποία είναι αυτογονιμοποιούμενα.
Οι καρποί του διακρίνονται σε δυο κατηγορίες, τις καυτερές και τις γλυκές πιπεριές.
Ο καρπός μπορεί να ποικίλλει σε σχήμα, χρώμα, μέγεθος, καυστικότητα, αλλά και χρήση, ανάλογα με την ποικιλία. Αρχικά, είναι πράσινος, αλλά, κατά την ωρίμανση μπορεί το χρώμα να γίνει , εκτός από πράσινο, κόκκινο, κίτρινο ή πορτοκαλί.
Η καυστικότητα του καρπού οφείλεται στο αλκαλοειδές καψαϊκίνη, η οποία βρίσκεται, κατά κύριο λόγο, στον πλακούντα, γύρω από τους σπόρους, εσωτερικά του καρπού και λιγότερο, στη σάρκα.
Η πιπεριά έχει υψηλή διατροφική αξία, καθώς περιέχει βιταμίνες Α και C, καθώς και σημαντική ποσότητα καλίου.
Είναι θερμοαπαιτητικό φυτό και δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε θερμοκρασίες κάτω των 10° C. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε διάφορους τύπους εδαφών, αλλά έχει καλύτερη ανάπτυξη σε καλά στραγγιζόμενα, μέσης σύστασης εδάφη, με pH 5,5-6,8.
ΟΙ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
Έχουμε ποικιλίες:
α) καμπάνας, όπως οι
California wonder, golden California wonder, π-14(γεμιστή εγχώρια), Bonita F1 FM, Figaro F1 Vilmorin, Mayata F1 RS Asimi, Eagle, Vivaldi F1 Vilmorin, Maor, Tequila, Yolo wonder,Mad Hatter Pepper, Σταυρός
β)επιμήκεις, (με γλυκιά ή καυτερή γεύση),
όπως οι Banan F1 RS, Lenor F1 RS, Spadi F1 Vilmorin, Marconi, Π-13(κίτρινη, εγχώρια), Φλωρίνης,Anaheim, Bounty f1, Gedeon F1, Sammy F1, Corno di toro, Karamida F1, Kaptur F1,Pimiento, Καγιέν, Χαλαπένος,Καυτερή (κέρατο, πράσινη, μακρυά),Καράτζοβα, Τσούσκα Φλωρίνης, Μακεδονικό μυτερό
γ)τοματοπιπεριάς και
δ)για παραγωγή γλυκού πιπεριού, οι οποίες μοιάζουν με τις ποικιλίες τύπου καμπάνας και έχουν γλυκιά γεύση.
ΕΛΙΧΡΥΣΟΣ
ΕΛΙΧΡΥΣΟΣ -HELICHRISUM – ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ ΑΘΑΝΑΤΟΣ (A)
Η ιστορία του- Τι πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες για τον ελίχρυσο – Βοτανικά χαρακτηριστικά -Αυτοφυή είδη -Γενικές χρήσεις –
. ( video )
Της Μάρθας Καπλάνογλου, Τεχνολόγου – Γεωπόνου
\ Το ελίχρυσο είναι ένα φυτό, που θαυμάζεται για την ομορφιά του φυλλώματος του, τη λαμπερή του άνθηση και το πικάντικο άρωμά του. Ανήκει στην οικογένεια Asteraceae ή Compositae
Είναι ένας μικρός, φουντωτός, αειθαλής θάμνος, με εξαιρετικά ελκυστικά,λεπτά, επιμήκη, ασημένια φύλλα, με μια αίσθηση αρώματος κάρρυ.
Γηγενές της Ευρωπαϊκής ηπείρου • Φτάνει σε ύψος ως 60 εκ., και πλάτος ως 90 εκ. •
Το όνομά του προέρχεται από τις λέξεις Ήλιος και χρυσός, λόγω των φωτεινών κίτρινων ανθέων του.
Η χρήση του, για παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Είχε, μάλιστα, μελετηθεί, εκτενώς, τόσο από τον Πλίνιο, όσο και από τον Διοσκουρίδη, ενώ συχνά, κοσμούσε και αγάλματα του Απόλλωνα και της Αθηνάς, καθώς το είχαν συνδέσει με τους θεούς.
Μπορεί να αποτελέσει ιδανικό φυτό για διαδρόμους και χαμηλές περιφράξεις, καθώς το καλοκαίρι(Ιούλιο-Αύγουστο) φωτίζουν το χώρο, με τα κίτρινα άνθη τους και την ελκυστική μυρωδιά τους.
Πολλές φορές, μάλιστα τα άνθη του χρησιμοποιούνται και σε ανθοδέσμες, καθώς διατηρούν για πολύ καιρό τα άνθη τους.
Καθώς έχει μικρές απαιτήσεις σε νερό, είναι κατάλληλο για εδάφη που είναι άνυδρα.
Θα ακολουθήσουν και άλλες δημοσιεύσεις με τα αντίστοιχα βιντεάκια ,για την καλλιέργεια του,τις ιατροφαρμακευτικές ιδιότητες και τις διάφορες χρήσεις του
https://www.youtube.com/watch?v=lJcPEKSrk_w
Άνθη παθητικά πυρόφυτα
Δώσαμε σε επανειλημμένες δημοσιεύσεις τις δυνατότητες επιλογής φυτών για δημιουργία κήπων που αντέχουν στην φωτιά.
34 Θάμνους βραδύκαυστους , 32 Δένδρα ανθεκτικά στην φωτιά, Φυτικούς τάπητες με 19 έρποντα φυτά ή χλοοτάπητες .
Στο σημερινό 4ο τελευταίο βίντεο, δίνουμε 31 ετήσια άνθη παθητικά πυρόφυτα συμπληρώνοντας ένα συνολικό αριθμό από 116 είδη φυτών ,και δεν είναι μόνον αυτά, φυσικά υπάρχουν και άλλα.
Επιλέγουμε ανθεκτικά στη φωτιά φυτά ανάμεσα σε αυτά αλλά και σε όποια άλλα σας προτείνει ο Γεωτεχνικός συνάδελφος που θα σας προτείνει, που θα είναι ιδανικά για την περιοχή σας που έχουν καλή αντοχή σε δύσκολες συνθήκες, βοηθώντας στην επιβράδυνση στην εξάπλωσή της φωτιάς.
Αντικαθιστούμε πιο εύφλεκτα φυτά που τυχόν προϋπήρχαν ,έστω και αν έχουν αποκτήσει ανθεκτικότητα σε συνθήκες ανομβρίας
Χρειάζεται, σχεδόν, ένας χρόνος από την φύτευση για να θεωρήσουμε ότι τα φυτά μας έχουν ένα καλοσχηματισμένο ριζικό σύστημα, το οποίο μπορεί να τα συντηρεί.
Συγχρόνως θα πρέπει να απομακρύνουμε από τον κήπο, τυχόν νεκρό υλικό (ξερά φύλα και ξύλα κ.α. )
Να κλαδεύουμε καλά τα φυτά .
Να χρησιμοποιούμε, κατά προτίμηση οργανικά λιπάσματα. Μειώνουν την γρήγορη ανάφλεξη, σε σύγκριση με τα χημικά αζωτούχα.
Να καθαρίζουμε το χώρο από τα αγριόχορτα.
Να απομακρύνουμε τυχόν σκουπίδια από τις οροφές και τις υδρορροές.
Τα 31 ετήσια άνθη παθητικά πυρόφυτα της σημερινής παρουσίασης είναι:
Αρμέρια ή Χαλαβόχορτο (Armeria maritima ) – Αουρίνια η βραχόφιλη, (Aurinia saxatilis-Bergama) – Αρκτοστάφυλλο (Vaccinium myrtillus) – Αχίλλεια η χιλιόφυλλος (Achillea millefolium) – Βεργένια καρδιόφυλλη (Bergenia cordifolia purpurea).-Βερόνικα η κυμβαλαρία (Veronica cymbalaria) -Βυζαντινός στάχυς ή Ολύμπιος στάχυς ( Stachys germanica L. )- Γεράνι (Pelargonium zonale)- Γκαζάνια (Gazania rigens ή splendens, ) – Γαϊλάρδια η Μεγανθής (Gaillardia Grandiflora) – Δελφίνιο (Delphinium sp.) – Δίανθος ο Γενειοφόρος (Dianthus Barbatus) – Δροσάνθεμο (Drosanthemo sp. ) – Εουχέρια, (Εuckera kassandra), – Εχινάτσεα, ( Echinacea purpurea) – Ημεροκαλλίδα, (Hemerocallis sugar candy) – Ηλιάνθεμο το νομισματικό,(Lilium chalcedonicum ) – Ίριδα ( Iris) – Κάρεξ, (carex hachuoensis evergold ) – Κορέοψη (Coreopsis verticillata “Grandiflora”) – Κνιφόφια(σταφυλοειδής) – Kniphofia,Tritoma, Red hot poker, Torch lily, )- Λάμιο (Lamium album) – Λινάρι η Λίνον (Linum) – Λούπινο (Lupinus mutabilis ) – Μίμουλος Μίμουλος (Mimulus guttatus. ) – Οινοθήρας( του Μιζούρι), – Παπαρούνα η αμφίβολη(Papaver dubium var. albiflorum) – Πενστήμων (Penstemon le phare), – Σεμπρεβίβο,Ελίχρυσος (Helichrysum ) – Σχοινόπρασο (Allium schoenoprasum)